Navigation
Fabriek

12 december 2023

Werkplaatsupdates

Bent u benieuwd hoe wij in onze eigen fabriek de kunststof kozijnen mooi, sterk en op maat maken? In onze werkplaatsupdates laten wij u de verschillende hoeken van onze werkplaats zien. 

#1: Staal op maat maken

In ieder kunststof kozijn zit staal verwerkt. De hoeveelheid staal kan verschillen per leverancier. Omdat wij in de kustprovincie te maken hebben met veel wind, gebruiken wij extra staalversteviging in onze kozijnen. De eerste stap in onze fabriek is dan ook het staal voor de kunststof kozijnen op maat maken.

#2: Profielen op maat maken

Wij krijgen de kunststof profielen van VEKA binnen in lengtes van 6,5 meter. Deze profielen zijn standaard gladwit of gladcrème, maar kunnen met behulp van een folie ook een andere kleur en/of een houtnerfstructuur krijgen. Met deze machine maken wij de profielen aan de hand van de tekening zelf op maat.

#3: Profielen bewerken

Deze machine noemen wij ook wel het rad van fortuin. Wij plaatsen de op maat gemaakte profielen in de machine en scannen de barcode. Aan de hand van de gescande barcode weet de machine waar de profielen bewerkt moeten worden. Denk aan afwateringsgaatjes, brievenbusfrezingen, ontluchtingsgaatjes en schroeven. Daarna zijn de profielen klaar om aan elkaar gesmolten te worden. 

#4: Lassen van de profielen

Na het bewerken van de profielen, verzamelen wij alle losse onderdelen van een kozijn. Dit zijn meestal minimaal vier delen: boven, onder en de zijkanten. Om daar één kozijn van te maken, lassen we de hoeken met een twee- of vierkopslasmachine aan elkaar. De hoeken worden op een temperatuur van ± 230 graden aan elkaar versmolten. Deze lasverbinding noem je ook wel een versteklas en is de stevigste kozijnverbinding.

Wist u dat u voor een andere uitstraling ook kunt kiezen voor een houtlookverbinding, ook wel HVL genoemd? De hoeken worden dan handmatig met een hoekverbinder aan elkaar gemaakt.

#5: Afwerken van het kozijn

Nadat de profielen aan elkaar gelast zijn, is het tijd om de laatste afwerkingen te doen aan het kozijn. Met onze poetsmachine poetsen wij de aan elkaar gelaste hoeken vlak. Daarna doen wij de laatste werkzaamheden handmatig. Hier zetten wij al het hang- en sluitwerk in het kozijn. Denk aan een onderdorpel, brievenbus of deurklink met slot. Daarna is het kozijn compleet en kan deze geplaatst worden. Op locatie zetten wij ook het glas er nog in.